Kolbullepremiär
Första dagen på Jamtli. Många gamla ansikten och en hel del nya. Vi har introduktionsvecka nu. Det innebär att man får höra om Jamtlis historia och framtidsplaner vilket är ganska spännande. Dessutom ska vi ägna tid åt att göra i ordning den miljö vi ska vara i och förbereda oss inför sommaren.
För vår del blev det inte mycket till förberedelser. Det hade kommit in en bokning med en pensionärsresa som ville ha kolbullar. Jag har rivstartat min kolbullestekarkarriär med att steka till 47 pensionärerer samt några andra som som också ville ha.
Så gör du:
För vår del blev det inte mycket till förberedelser. Det hade kommit in en bokning med en pensionärsresa som ville ha kolbullar. Jag har rivstartat min kolbullestekarkarriär med att steka till 47 pensionärerer samt några andra som som också ville ha.
Så gör du:
- Skär fläsk i lagoma bitar
- Blanda vatten och mjöl i en 7-litershink så att det blir lagom tjockt. Använd lite salt om du inte har amerikanskt fläsk.
- Gör upp en eld med små tunna vedträn, gärna björkved. Det ska vara hett som fan.
- Slå på typ en cm med rapsolja i stekpannan.
- Ha i lagom med fläsk och - guess what - stek det lagom brunt
- Ha i lagom med smet ovanpå fläsket.
- Stek tills undersidan har en fin färg, vänd och stek på andra sidan.
- Klart
Du har en fet och fin och nästan knaprig kolbulle. Observera att det är ungefär bara du och dina skogsarbetande förfäder som kan göra kolbullar. På muséer, marknader och liknande ställen har de inte en aning om hur man gör riktiga kolbullar. Ingen använder kolbullerecept. Riktiga män gör mat på en höft.
3 Comments:
Lagom - detta hemska ord... ;)
Det låter lite skumt.
Receptet låter precis som mormor skulle ha sagt...
Skicka en kommentar
<< Home