tisdag, maj 30, 2006

Vad händer med skräpet?


Som duktig och nyttig samhällsmedborgare har jag åter gått iväg med de sorterade soporna. Varje gång undrar jag vad som händer med dem. Brännbart eldas i Sundsvall (Hur kan det vara det bästa alternativet?). Plasten blir vadå var då? Jag har förstått att PET-flaskor kan omvandlas till fleece, men så mycket fleece kan väl ändå inte behövas att alla PET-flaskor går åt till det. Och vad händer med kesoburkar, kiwiaskar och hårkletburkar? De har ju ganska olika kvalitet. Sorteras de mer på plats? Vad gör man med dem? Jag vill se små informativa filmer på TV, sådär som när man var liten och man fick se hur de gjorde hockeypuckar och bandybollar och annat. Vad händer med metallen? Hur sorteras den? Den måste ju sorteras mer. Eller?

Jag vill väldigt gärna se hela kedjan för komposten, som är den käraste delen i sorterandet. Det är nästan så jag vill mata komposten ibland. Den lever ju (ibland väl mycket). Det är alltid lika upprörande med de som använt vanliga plastpåsar i komposten och inte de som kommunen skickar ut som är komposterbara.

Jag vill ha något tillbaka för det jag gör. Små filmer om sopor. Det är väl det vi har public service till.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det står på kesoburkarna att de är baserade på kalk.
*Det* är skumt.
En gång försökte jag skriva på en svart tavla med en kesoburk.

31 maj, 2006 01:29  
Anonymous Anonym said...

Det är uppenbart att du tittar för lite på Bolibompa. Det är där sådana filmer finns.

31 maj, 2006 01:30  
Blogger Jon Söder said...

Gick det att skriva med kesoburken? Bolibompa. Jag vill bara se hårdfaktafilmerna. Lärde mig älglock från Myror i brallan för nåt år sedan. Det är vad jag kallar Public Service. Visar de fortfarande Två snubbar - tjeckisk leranimation? Minst lika bra som Wallace & Gromit. Jag har legat av mig på Bolibompafronten.

31 maj, 2006 09:56  
Anonymous Anonym said...

PET-flaskor tvättas ur och används igen. Det finns ett system för det där, man märker varje falska med ett nytt nummer för varje gång den återanvänds och först efter tioende tvätten (eller nåt sånt) mals de ner och blir antingen fleece eller smälts om till nya flaskor.

På discovery channel brukar de visa såna där korta filmer under rubriken "Hur gör de?", där har jag bl.a lärt mig hur man gör paintball-bollar, plywood och fyrverkerier. Men även sett lite som sopåtervinning.

01 juni, 2006 13:14  
Blogger Jon Söder said...

Om jag legat av mig vad gäller Blolibompa har jag aldrig riktigt fastnat för Discovery. På de få ställen där jag bott som haft Discovery har det alltid hamnat sist bland kanalerna, så jag har som regel fastnat för något annat. Kan man ladda hem filmer om hur saker fungerar?

01 juni, 2006 22:01  

Skicka en kommentar

<< Home