onsdag, mars 19, 2008

Titta! Lampa! (3)


Asea Skandia Lågenergilampor är inte helt nya skapelser har jag lärt mig. I vår tvättstuga fanns två lågenergilampsreliker från jag vet inte när. Jag trodde tidigare än 1987 eftersom Wikipedia sa att det var då Asea blev Asea Brown Boweri. Men sen lästa jag att Asea Skandia bytte namn till Elektroskandia 1999 och är numera en grossist. Den här företagsvärlden är lite svårbegriplig. Det är i alla fall en 13-wattare av märket Asea Skandia. Lampan är stor och tung i jämförelse med en 11-wattare från IKEA. Asealampan väger 431 gram i jämförelse med IKEA-lampans 75 gram. När man tänder Asea-lampan blinkar den till ungefär som när man tänder ett lysrör.

För övrigt är det helt barockt vad priserna skiljer på lågenergilampor. De lampor vi som jobbar i Östersunds kommun är ålagda att köpa av Kontorsvaruhuset kostar mellan 67 och 121 kronor styck. Samtidigt kostar två IKEA-lampor av den typ som är på bilden 35 kronor. På tester har lamporna ganska likvärdiga resultat, så det är inte det att man får det man betalar för. Vad jag förstår är kommun, stat och landstin
g ålagda att ha ramavtal med olika distributörer för att slippa att folk använder sina jobb till att gynna vänner och släktingar vid inköp. Men ibland skjuter byråkratin sig själv i foten.

När jag skulle besserwissra mig om lampans ursprung läste jag om ASEA på wikipedia, alla sann kunskaps moder, och lärde mig att de tyckte att det var dags att byta logga 1933 eftersom den gamla lätt kunde missuppfattas:

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Jon,

Viktor J här, säg till om du åker förbi Örebro och vill in och värma dig lite. Vi bjuder på kakor.

19 mars, 2008 20:25  
Anonymous Anonym said...

hur är det med lågenergilampor och återvinning egentligen? Som jag fattat det så finns det inget bra sätt att hantera dem, och då slår ju miljötänket knut på sig själv. Eller?

21 mars, 2008 12:15  
Blogger Jon Söder said...

Viktor J: Tack! Det blir några resor mot Sveriges mer befolkningstäta delar framöver. Om någon blir med bil plingar vi på. Ni är också välkomna den dag ni passerar Östersund på kakor eller hummus eller vad som önskas.

Maria: Det verkar som om det går bra just med återvunna lampor. Problemet är de som inte återvinns. Men eldning i kolkraftverk medför också kvicksilver i naturen. Någon på Naturvårdsverket tror att man ändå kan vinna på lågenergilampor i minskad kolkraftselförbrukning. Läs: http://wwwc.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14870577.asp

21 mars, 2008 21:07  
Blogger Josef said...

Hej Jon! Jag vet inte om du vet vem jag är men jag heter Josef, tror du lade till mig på msn eller nåt. Det ploppade upp något meddelande i morse i alla fall. Kan det ha något att göra med att jag var funkis på folkmusikfestivalen kanske? :) Haven't got a clue! :D

25 mars, 2008 12:33  
Blogger Jon Söder said...

Hej Josef! Eeh. Jag vet inte heller. Jag använder inte msn och det är fler år sen jag ens hade ett hotmailkonto. Nu har visserligen windows messenger börjat starta när jag sätter på datorn, men jag har inte loggat in och jag har inget konto.

25 mars, 2008 14:15  
Blogger Dennis Alexis Hellström said...

Oj, ja den gamla logon var lite "farlig". :P Förstår att de bytte.

http://www.bimboboy.com/blogg

27 mars, 2008 21:17  

Skicka en kommentar

<< Home