söndag, december 28, 2008

Menlösa barns dag

Inte idag. Inte just idag vill jag att barnet ska födas. Visserligen har Menlösa barns dag bytt namn till Värnlösa barns dag och visserligen finns det en drös med framstående människor och än fler helt vanliga människor som är födda denna dag. Men barnet behöver helst inte födas idag och helst inte på någon annan dag i år. Det vore bra om det inte blev yngst i klassen och det är bra att det inte föddes på julaftonen. Och det här tänkte vi inte alls på när vi gjorde allvar av planerna att skaffa barn. Som Hummel sa hade det räckt med att se i kalendern när Marie bebådelsedag inträffar för att veta när man är i farozonen för att få barn kring juletid. Om barnet föds före eller efter nyår får vi se nu. närmsta dagarna. Sen kommer det ha betydelse för barnet åtminstone de närmsta 20 åren. Yngst eller äldst i klassen betyder en del.

Och fortfarande kan jag inte fatta hur det ska bli att bli förälder. Åtminstone säger alla det - att man inte kan ana hur det är att bli småbarnsförälder. Vi går och väntar på en stor förändring som vi inte vet så mycket om. Men vi har i alla fall köpt kombi. Frida - syster - och Johan berättade igår att när första barnet kom ägnades all uppmärksamhet och hur de försökte tyda minsta tecken som Erik gav ifrån sig. Nu med andra barnet så får hon bara hänga med eftersom det första barnet fortfarande tar så mycket uppmärksamhet. Det går tydligen bra det med. Vi kanske ska låtsas att vi får andra barnet på en gång.

För övrigt är barn på gång något att prata om. Det drar igång de flesta som någon gång varit föräldrar så man blir ibland - och särskilt Petra - överröst med babysnack. Vi kanske blir likadana själva men just nu är det där med barn fortfarande diffust, obegripligt och avlägset. Och vi har gått i en pytteliten föräldragrupp som för oss har varit bra eftersom vi inte har funderat så mycket på hur saker ska vara - födsel, bli förälder, amning och sånt. Nu ställde andra frågor och barnmorskan berättade om sånt vi inte tänkt på att man kunde tänka på. Bara det inte blir idag. Det kan gott få vänta några dagara till. Jag förväntar mig några sköna lata dagar nu och vill helst inte bli störd i det. Någon dag kan jag gott vänta med att bli förälder. Sen ska jag vara det resten av livet. Om allt går bra. Ständigt denna besvärjelse. Om allt går bra. Törs inte ta ut något i förskott. Jag gör mig beredd på att bli vän med oron. Om allt går bra.

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Anders said...

Lycka till!

Själva har vi lagt upp för framtida Norén-dramatik med en storebror född i slutet av december och en lillasyster född i januari, två år (och en månad) senare. Hon kommer alltså att i praktiken vara tre år yngre, men antagligen, som tjej, utvecklas och mogna tidigare vilket kommer att sänka storebrors självförtroende i botten. Han kommer aldrig kunna leva upp till de krav och förväntningar som ställs på honom som storebror och hon kommer alltid klara allt med glans, "fastän hon är så mycket mindre"...

Eller så ordnar sig allt. Som det brukar göra.

Men du, låtsas inte att ni får andra barnet direkt. Chansen att kunna rikta all uppmärksamhet på samma lilla person dygnet runt i x antal veckor kommer aldrig igen. Ta vara på den, och tänk på att man aldrig kan skämma bort ett barn för mycket!

/Anders

29 december, 2008 11:12  
Blogger Fredrik B said...

fint fångat.
lycka till.
för kännedom: bäbisar är assöta.

01 januari, 2009 20:45  
Blogger Jon Söder said...

Anders: Lycka till med Norénandet. Vad gäller att låtsas att första barnet är det andra så är det inget jag på allvar tror vi lyckas med.

Fredrik B: Tack och tack och jasså.

För övrigt blir barnet en 09:a.

02 januari, 2009 14:56  

Skicka en kommentar

<< Home