torsdag, september 20, 2007

100% gillestuga (fyra nyanser av trä)

Jajjemen. Den som inredde vår gillestuga snålade inte på tränyanserna.
Två av väggarna har denna chica tränyans. Det är någon slags plattor som man förmodligen spikat på den ursprungliga vävtapeten. Om man trycker på dem så är det inte alldeles stumt utan de flexar lite in mot väggen.
De andra två väggarna har riktigt trä som mörknat en del.
Taket har nästan den mörkaste tränyansen. Även här har man kostat på med riktigt trä och något som ser ut som handsmidda spikar men som vi tror är fuskhandsmide. Snyggt men inte pråligt.
Laminatgolv. Bra glid för rätt sorts strumpor. Snyggt lagt dessutom enligt Petras kunniga farbröder.
Slutligen har vi själva valt att toppa hela anrättningen med ytterligare en nyans. Åtta Billybokhyllor i björkfanér.
Nu överväger vi starkt att måla på några av nyanserna lite. De där träaktiga skivorna som nämndes först funderar vi på att måla mossgröna (det är ändå en gillestuga). Träväggarna vitlaseras. Frågan är om vi då även borde stryka lite ljust på taket. Eller kan man ha ett tak som är mörkarna än väggarna? Får man det? Det är bara det att vi sätter upp hyllor just nu. Det förnuftiga vore att måla först, sen sätta upp hyllor och placera böcker i hylorna. Vi funderar på att först sätta upp hyllor, sen sätta böcker i dem, sen ta ur böckerna, sen flytta hyllorna och sen måla. Vi vill börja använda rummet. Det finns en inte oäven risk att hela målningsprojektet går om intet om vi skjuter på det.
För övrigt lyckas pappa verkligen se bekymrad ut i gårdagens LT.

Etiketter: , ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är ju rent förtvivlat vad folk har svårt för att ha mörka tak. Verkar ju vara värre än rondellmuhammedar för svenskar.

20 september, 2007 10:06  
Blogger Carina Starkström said...

Men vad tycker Enar om Jons "Computer Visualization of Wood"?

20 september, 2007 12:37  
Anonymous Anonym said...

- Shit, det är som en bastu här inne.
- Vadå, det är väl inte så varmt?
- Nä, men allt är trä!

20 september, 2007 16:56  
Blogger Jon Söder said...

Det är ju en fråga Enar. Får man ha så? Jag kommer inte ihåg att jag har sett mörkare tak än väggar mer än i Älvros gamla kyrka som har en blå himmel med fluffiga vita moln i taket. Jag har oerhört svårt att föreställa mig en ny färg i ett rum överhuvudtaget. Jag går på tumregler. Därför funderar jag på detta med mörkt tak. Vet du några bra exempel på det? Är det någon annanstans än i Sverige där det är mer vanligt?

21 september, 2007 10:23  
Anonymous Anonym said...

Joråsåatt Carina, Jon väljer ju här att lyfta fram såväl kontrasstverkan som färgnyans, och med blixten skapar han ju också såväl liv i bilden som den lilla smarta förvränging/överdrift vi tror att trä behöver för att uppfattas som trä, fast det är inlåst i datan.

23 september, 2007 09:03  
Anonymous Anonym said...

Mörka tak är väl inte så himla vanligt någerst, men det klart jag föreställer mig spansk-amerikanska vitputsade kyrkor från Zorro-tiden med golvbjälklag av tjärat trä.

Det är möjligt att det skulle få väl extrem påverkan i ett rum helt utan fönster, dock.

23 september, 2007 09:05  
Blogger Jon Söder said...

Att jag kan göra så med en kamera.

Men då är aversioner och undran inför mörka tak knappast ett nationellt särdag utan i det närmaste universellt. Vi har två fönster som sitter uppe vid taket och full takhöjd, typ 2,40 m. Zorrostylee (vad säger skrivihop om det ordet) i gillestugan låter helt finemang. Hmm. Man kanske skulle pynta med upplimmade takbjälkar, vitkalkade väggar och stämningsfulla valv. Riva upp golvet och betongplattan under och slänga in stampad matjord.

23 september, 2007 16:15  
Blogger maria said...

Ungefär så där såg det ut i hela vårt hus när vi flyttade in. De som ägde huset på 80-talet gillade gillestugelooken så pass mycket att det blev tusen nyanser av trä överallt. Nu finns det inte ett spår kvar av det och jag kan inte säga att jag saknar det. Det bästa med att ha ett hus är att man får göra precis som man själv vill! Stampad matjord låter ju udda men vaddå min pappa har grus i en del av källaren.

02 oktober, 2007 18:27  

Skicka en kommentar

<< Home