onsdag, september 27, 2006

Giant kålrot (a.k.a. råkost)

Den här grönsaken fick Petra av sin arbetskamrat Maj. En del har använts att knapra på. En annan del har blivit ugnsstekt. Hörde på Urkult hur en bäckedalare gjort calvados på en kålrot då sirap lagrats i en urgröpt kålrot och sedan råkat jäsa (Minns inte varför de hällt sirap i en urgröpt kålrot.). Detta destillerades sedan till sprit.













För övrigt förknippar jag kålrot med en film som pappa gjorde kring 79-80 typ då det tas upp kålrötter med farbror Carl-Görans traktor med maskin och på maskinen står det folk och skär av blasten till ragtimemusik av Scott Joplin. Kålrötter och ragtime är sen dess intimt förknippat för mig.

En till sak om kålrötter; de passar lika bra till att knapra på råa som morötter. Som student bjöd jag gång på gång förvånade kompisar på rå kålrot som erkände att det var gott. Jättekålroten ovan är en av de godaste jag kan minnas att jag ätit - inte träig alls. För övrigt är den ovanligt stor - by far. Just nu väger den 3,3 kg efter att vi ätit av den i omgångar.

Det om kålrötter.

6 Comments:

Blogger Carina Starkström said...

Jag fick en känsla av "pojken med guldbyxorna" eller kanske av den där nordiska grisen. Ni äter av den i omgångar men den är ändå lika stor nästa gång ni tittar till den.

28 september, 2006 10:26  
Blogger Jon Söder said...

Eller kråkan i Hejom Fejom aka Bonden och Kråkan - låten alltså.

28 september, 2006 12:11  
Anonymous Anonym said...

var är tändsticksasken?
det ska vara en tändsticksask när man ska se hur stor något är.

28 september, 2006 17:58  
Blogger Jon Söder said...

Längst till höger ju.

28 september, 2006 21:52  
Anonymous Anonym said...

(Här skulle man lite lamt kunna försöka skriva något om lika goda kålrotsupare, men det skulle inte vara så roligt.

29 september, 2006 10:32  
Blogger Jon Söder said...

Finns det ingen folkvetare som vet vad kålsupare är? Vad kommer uttrycket ifrån?

30 september, 2006 21:08  

Skicka en kommentar

<< Home