tisdag, augusti 15, 2006

Väg 45

Varför skrivs inga sånger om 45:an? Jag vill ha en riktigt fet låt om 45:an. Det kan vara country, dansband eller bredbent Ulf-Lundell-Lars-Winnerbäck-Bruce-Springsteen-rock eller liknande. Med en massa ortnamnsdroppande och nostalgi. Om tallhedarna och granskogar. Om berg, kullar och tjärnar, myrar och älgar som står och glor. Och långtradare, alltid dessa långtradare och sommarens husvagnar. Och bilarna som står längs vägen, en med släpvagn bakom, under älgjakten. Och blomsterdikena i Storsjöbygden, 110 km/h mellan renar och osaltad asfalt. Om Inlandsbanan som går ganska parallellt och hållplatser ute i skogen platser så övergivna och outvecklade att de används i filmer som utspelar sig på 1800-talet. Om den alternativa vägen genom Dalarna som är 110 och Malung och skräpiga gårdar och hus med en vägg som blev målad för 10 år sedan och de andra väggarna för 40 år sedan och gårdar med bilvrak och det är mer Sibirien än dalahästar och Rättviksmidsommarstänger och mer 110 än 70 genom pittoreska byar och längre men snabbare om man inte kör på sommaren och mer rockabilly än Zornmärke. Om 45:an genom Hackås, Hammerdal, Vilhelmina och Sorsele istället för Timrå, Ö-vik, Nordmaling och Skellefteå. Mer som Armbryterskan från Ensamheten än Elofsson från Röbäck. Varför skrivs det ingen sån sång? Om årets by i Krokoms kommun 1997 och Guldbyn Åsarna och sen hela Lappland som jag inte kan nånting om. Skriv om Lappland, om Porjus, Vittangi, Övre Sopporo och Karesuando som alla låter som platser i en annan värld, kanske en Sagan om Ringen-värld.
Och nu ska 45:an bli Europaväg och inlandskommunerna hoppas på succé för nu kommer turisterna att hitta dit. Blir kanske en tysk schlagerstjärna först med låten om väg 45? Det vore synd.

4 Comments:

Blogger Henrik P said...

En lysande idé!
Jag siktar på att i alla fall skriva den första dikten om 45:an.

16 augusti, 2006 13:23  
Anonymous Anonym said...

Som En Vintersaga, låten alltså.
Men Jon, du har ju redan skrivit den. Det är ju bara att tonsätta ditt inlägg här, minus början och slutet!

22 augusti, 2006 20:03  
Anonymous Anonym said...

Jävlar fy fan: http://www.anitalinder.se/vintersaga.html
Har du provat blankvers förresten? Det är stort.

22 augusti, 2006 20:05  
Anonymous Anonym said...

Låten finns redan. Den skrevs på skoj av en anynom musiker, i just lilla Porjus. Han är INTE någon tysk schlagerhjälte, men har däremot jobbat med flera artister som figurerat i eurovision-sammanhang. 'nuff said, sök och du skall finna. =)

28 augusti, 2006 01:53  

Skicka en kommentar

<< Home