söndag, augusti 19, 2007

Sila saft

Jag silar saft genom silduk. När man kokar saft kokar man först upp bär och vatten och kokar sen ett tag. Då är det tänkt bär eller vad man nu kokar ska gå sönder och dess saft ska leta sig ut ur sina skal. Sen silar man allt genom en silduk som helt enkelt är lite lagom tjockt tyg uppträtt på en ställning. Från börjar rinner det genom duken. Sen strilar det. Sen droppar det. Sen droppar det väldigt sällan. Sen är hela silduken helt saftig på utsidan samtidigt som silmassan är ganska blöt. Och då känner man att man vill klämma lite på duken och med handan raka av saften på utsidan duken som inte vill dripp droppa ned. Sen börjar man tokklämma på duken ungefär tills man råkar pressa ur lite silmassa ner i saften. Jag vill ha något effektivare. Jag vill vara lite mer industriell. Nu kokar vi saft i omgångar. Jag vill tokpressa ur all saft så att silmassan blir mer som en kaka än som en smet. Bob och Önos använder inte silduk va?

Mmm. Det här är saften gjord av.


Dripp. Dropp. Varför går det inte fortare? Varför kan inte allt droppa ut?


Idag kokar jag rabarber och rödvinbärssaft.

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Själv är jag modern nog att använda saftmaja. Jag tyckte att jag var husmoderlig men när jag ser att du använder silduk så...

20 augusti, 2007 21:01  
Anonymous Anonym said...

Instämmer. Jag har provat silduk en gång. Det suger. Saft-Maja for president. Men stay away from alumajorna om du ska göra oxalsyresaft.

22 augusti, 2007 19:28  
Blogger Jon Söder said...

Härmed önskar jag mig en saftmaja. Om jag inte råkar köpa en på stuberten.

22 augusti, 2007 22:10  
Anonymous Anonym said...

Men i rostfritt, dårå. Vi har druckit upp våran gamla, vilken säkert innehöll dagsbehovet av aluminium.

23 augusti, 2007 15:59  

Skicka en kommentar

<< Home